Археологи виявили в відталих льодовиках стародавні артефакти

Через те, що в альпійських горах зараз активно тануть льодовики, група археологів змогла виявити в цих місцях стародавні артефакти, повідомляє Daily Mail.

Дослідники знайшли нитку з рослинних волокон віком приблизно шість тисяч років, дерев’яну фігурку, шнуровані черевики, що датуються третім тисячоліттям до нашої ери, а також інші скарби. Всі предмети збереглися в чудовому стані, так як лід захистив їх від гниття.

Вчені усвідомлюють, який руйнівний вплив має зміна клімату на навколишнє середовище. І тим не менше, один плюс вони знайшли: льодовики, що тануть надали експертам “можливість” значно розширити розуміння про життя людей, що проживали в горах тисячоліття тому. У науці навіть з’явилася нова область дослідження під назвою “льодовикова археологія”.

Довгий час вважалося, що доісторичні люди не покидали високі гори, але ряд недавніх досліджень свідчить про зворотне. Минулого місяця археолог Регула Габлер і її команда виявили на перевалі Шнідейох в Альпах мотузку. Вчені вважають, що цій знахідці теж більше шести тисяч років.

У 2003 році вже інша група дослідників, яка проводила розкопки в тому ж районі на висоті майже три тисячі метрів над рівнем моря, знайшла ящик зі стрілами, що датується третім тисячоліттям до нашої ери.

Все це дозволило вченим зробити висновок, що люди піднімалися так високо в гори в пошуках кристалів і різних корисних копалин.





ІНШІ НОВИНИ