На орбіті Землі помітили міні-місяць діаметром трохи більше метра

Протягом трьох років навколо Землі обертався мініатюрний супутник. Вчені змогли помітити цей об’єкт лише в самому кінці його перебування біля нашої планети, повідомляє The Astronomical Journal.

Тьмяну крапку в небі помітили астрономи з Catalina Sky Survey в Арізоні в лютому 2020 року. Вони привласнили об’єкту назву 2020 CD3. Його природу вдалося встановити не відразу – це міг бути як уламок породи, так і фрагмент супутника або ракети.

Протягом наступних кількох місяців вчені пильно вивчали міні-супутник і прийшли до висновку, що він має природне походження. Його діаметр становить всього 1,2 метра. Він складається з силікатів, як і більшість об’єктів пояса астероїдів Сонячної системи.

Дослідники простежили за його траєкторію і встановили, що він міг з’явитися на орбіті Землі за 2,7 року до того, як був виявлений. Біля Землі часто з’являються такі мініатюрні «місяці». Але, як правило, вони обертаються навколо планети не довше дев’яти місяців, а потім відправляються в «подорож» по Сонячній системі. Об’єкт 2020 CD3 підлетів зовсім близько до цього Місяця, і це вивело його на більш стабільну орбіту.

У березні 2020 року «супутник» покинув околиці Землі. Але, як кажуть вчені, після запуску Обсерваторії імені Віри Рубін в Чилі вони зможуть відшукати велику кількість таких мініатюрних об’єктів. У кращому випадку, команда буде відкривати новий «міні-місяць» кожні два-три місяці. Про астероїди такого типу відомо вкрай мало, і їх наближення до орбіти Землі надає унікальні можливості для спостережень.





ІНШІ НОВИНИ