Вчені: Земля максимально наблизиться до Сонця на початку січня 2021 року

На початку наступного року Земля пройде перигелій – найближчу до Сонця точку своєї орбіти.

Максимальне зближення Землі і Сонця в 2021 році припадає на новорічні свята. Крапку перигелію наша планета пройде 2 січня.

У другий день нового року Земля опинеться максимально близько до Сонця, але ніякої аномалії в цьому немає – на самий початок року випадає момент проходження перигелію, точки земної орбіти, в якій наша планета щорічно проходить на мінімальній відстані від Сонця.

2 січня 2021 року відстань між Сонцем і нашою планетою є мінімальною на рік і становить +147093168,5107 км (0,9832571 а.о.), видимий діаметр Сонця – найбільший в 2021 році (32 кутові хвилини 35 секунд), в результаті чого диск небесного світила буде виглядати на 3% більше, ніж на початку липня, коли ця відстань є максимальною.

Як відзначають фахівці, максимально далеко від Сонця по ходу року, в точці афелій, Земля традиційно опиняється щоліта. У 2021 році в початку липня наша планета буде на відстані більше 152 млн. км від Сонця. Протягом року розмір диска Сонця змінюється плавно, тому різниця в розмірах небесного світила в точках перигелію і афелію невідчутна неозброєним оком.

Нагадаємо, в 2020 році наша планета пройшла перигелій в неділю, 5 січня. У минулому ж році афелій Земля пройшла 6 липня. Зміна відстані до Сонця в ході орбітального руху не робить помітного впливу на клімат нашої планети, на нього набагато сильніше впливає розподіл континентів: клімат північної півкулі більш континентальний, оскільки тут більше і самих континентів. Не залежить від відстані між Землею і Сонцем і зміна пір року – на це впливає нахил земної осі до площини орбіти.





ІНШІ НОВИНИ