Астрономи уточнили вік Всесвіту

З обсерваторії високо над пустелею Атакама в Чилі астрономи по-новому поглянули на найстаріше світло у Всесвіті.

Їх спостереження плюс трохи космічної геометрії припускають, що вік Всесвіту 13,77 мільярда років, плюс-мінус 40 мільйонів років. Нова оцінка, заснована на даних, зібраних на космологічному телескопі Атакама (ACT) Національного наукового фонду, відповідає оцінці, наданій стандартною моделлю Всесвіту, а також вимірами того ж світла, зробленим супутником Planck Європейського космічного агентства, яке вимірювало залишки Великого вибуху з 2009 по 2013 рік.

Дослідження було опубліковане в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

Провідним автором книги «космологічний телескоп Атакама: вимір спектрів потужності космічного мікрохвильового фону на частотах 98 і 150 ГГц» є Стів Чой, науковий співробітник NSF з астрономії та астрофізики з Корнельського центру астрофізики і планетології в Коледжі мистецтв і наук.

У 2019 група дослідників, яка вимірювала рух галактик, підрахувала, що Всесвіт на сотні мільйонів років молодший, ніж передбачала команда Planck. Ця невідповідність передбачала, що може знадобитися нова модель Всесвіту, і викликала побоювання, що один з наборів вимірювань може бути невірним.

«Тепер ми прийшли до відповіді, в якій Planck і ACT згодні», – сказала Симона Айола, дослідник Центру обчислювальної астрофізики Інституту Флетайрон і перший автор однієї з двох статей. «Це говорить про те, що ці складні вимірювання надійні».





ІНШІ НОВИНИ