В Ізраїлі знайшли одну з найстаріших мечетей в світі

Мечеть, що відноситься до початку ісламу, була виявлена ​​археологами в ізраїльському місті Тверії на Західному березі Галілейського моря.

Про це повідомляє Єврейський університет в Єрусалимі.

“Це прямокутник розміром 22 на 49 метрів і з двором невизначеного розміру. Архітектура будівлі вказує на те, що це головна мечеть міста, де члени громади проводили п’ятничні проповіді. За допомогою знайдених монет і керамічних виробів будівля була датована VII століттям, незабаром після мусульманського завоювання Палестини”, – написано в прес-релізі.

Оскільки перші мечеті шануються по-особливому і служать основою для нового будівництва такого роду, розкопки тут зазвичай не можуть бути проведені.

“Найстарішою до справжнього моменту вважалася мечеть Алхама, Васіт (Ірак), побудована в 703 році. Таким чином, мечеть, виявлена ​​в Тверії, є найстарішою досліджуваною в світі”, – заявила археолог Гаарец Катя Кітрін-Сильверман, яка очолювала розкопки.

Вона підкреслила, що знахідка дозволяє поглянути на те, як виглядали перші храми.

“Перша мечеть Єгипту знаходиться в тому ж місці і по сей день, але вона змінилася за ці роки, і ми не знаємо, як це було спочатку. Те ж саме відбулося і в Єрусалимі. Ми також не знаємо, як виглядала мечеть Медіни; ми можемо тільки теоретизувати, грунтуючись на джерелах, що вона була простою і зробленою зі стовбурів пальм”, – заявила археолог.

Крім того, Кітрін-Сильверман вказала, що технологія будівництва мечеті відрізнялася від поширеної в Палестині тих часів:

“Простий і прагматичний стиль, нехарактерний для регіону, мабуть, вперше прийшов до Ізраїлю на початку арабського завоювання в VII столітті. Це може бути технологія, яка виникла на Аравійському півострові”.

Цікавою деталлю є візантійська церква VX століть, розкопана поруч з мечеттю. Поруч, як вважають дослідники, повинна розташовуватися і монументальна синагога:

“Це була багатоконфесійна зона і дуже зворушливий символ регіонального співіснування. Той час, коли ці монументальні споруди знаходилися в центрі міста, час, коли вони були активні, вважається періодом максимального розквіту міста”, – зазначила Кітрін-Сильверман.





ІНШІ НОВИНИ