Вчені заявили, що Північний Льодовитий океан був прісним

Група фахівців встановила, що за останні 150000 років Північний Льодовитий океан як мінімум 2 рази ставав прісним. В ході дослідження вчені виявили, що приблизно 130000 років тому океан став прісним, після чого вода стала солоною на кілька тисячоліть, але 70000 років тому стався ще один період опріснення.

Як підрахували вчені, він міг тривати 8000 років, після чого вода в Північному Льодовитому океані знову стала солоною. Як уточнили фахівці, такі висновки вони змогли зробити завдяки кільком дослідженням, проведеним на дні океану. Вони провели заміри ізотопів торію у відкладеннях. Дослідники припускають, що масштабне опріснення води відбувається через стрімке похолодання в Арктиці.

Наприклад, в епоху льодовикового періоду товщина льоду в регіоні могла досягати 1 км, а Північний Льодовитий океан і моря, розташовані поруч, тоді були ізольовані від Світового океану, що і привело в підсумку до втрати солоності води. Згодом льодовики стали танути і прісна вода потрапляла в Світовий океан. Вчені не виключили, що подібні процеси можуть повторитися в найближчий час.





ІНШІ НОВИНИ