Таємничий 4500-річний предмет знайдений біля Стоунхенджа

У Великобританії археологи під час проведення розкопок на місці прокладання майбутнього тунелю біля Стоунхенджа виявили сліди присутності людини, що охоплюють період приблизно в 7000 років. Особливу увагу привернув таємничий предмет зі сланцю, створений близько 4500 років тому.

Короткий звіт про грандіозне дослідження опублікований на сайті проекту Wessex Archaeology. Він реалізується за підтримки Археологічної служби графства Уїлтшир і членів консультативної групи проекту A303.

Основне завдання археологів полягає в тому, щоб провести експертизу – справа в тому, що недалеко від знаменитого Стоунхенджа планується будівництво тунелю. Важливо, щоб при цьому не постраждав не тільки цей пам’ятник, але й археологічні пам’ятники, можливо, приховані в цьому районі під землею.

Археологи поки провели лише частину запланованих робіт, але вже зробили чимало відкриттів. Повідомляється, що вони виявили свідчення людської діяльності протягом тривалого періоду часу. Причому найдавніші з них можуть перевищувати 7000 років.

Так, в рамках попередньої оцінки запланованих під будівництво ділянок від містечка Еймсбері до Бервік-Даун були виявлені неолітичні поховання, а також стародавні інструменти та кераміка.

Найбільший інтерес викликав предмет, знайдений в могилі жінки. Остання померла у віці від 20 до 30 років. За попередніми даними, вік поховання становить близько 4500 років тому. Вчені датували його з інших предметів, виявлених в могилі. Вважається, що саме тоді в Британії з’явилися нові для неї види кераміки.

До речі, в той же період часу було побудовано кілька кіл з блакитного каменю в Стоунхенджі. Що стосується загадкового предмета, то він виконаний зі сланцю. На думку дослідників, його вік збігається з віком поховання. Призначення цього артефакту поки не встановлено.

“Це унікальний предмет: ми ніколи раніше не бачили нічого подібного, – говорить доктор Метт Ліверс, консультант-археолог з Wessex Archeology. – Поки ми можемо тільки припускати, що саме це було. Можливо, це була ритуальна чаша, навмисно пошкоджена перед тим, як її поклали в могилу. Але це міг бути і набалдашник церемоніальної палиці”.

Інша таємнича знахідка – оригінальна C-подібна споруда бронзового століття, призначення якої вчені теж поки пояснити не змогли. Можливо, це була частина давньої майстерні. Дивна споруда знаходиться в районі, який можна називати промисловим.

Тут було знайдено велику кількість обпаленого кременю. Це вказує на можливе масове виробництво крем’яних знарядь і інших артефактів.

До речі, крем’яні інструменти були виявлені в могилах неоліту, вони лежали поруч з фрагментами кераміки та кістками тварин. В одному з неолітичних поховань були виявлені останки немовляти, похованого разом з простим примітивним посудиною.

“Ці попередні дослідження дали нам можливість більше дізнатися про ландшафт, що існував тут, і зануритися в життя тих, хто проживав тут протягом тисяч років, – говорить Метт Ліверс. – Ми виявили деякі сліди їх діяльності та особисті предмети тих людей. Звичайно, це кардинально не змінить наші уявлення про це місце, але нові знання допоможуть нам “домалювати” картину, яка у нас вже є”.

До слова, старт основних польових робіт запланований на кінець весни поточного року. Передбачається, що в них візьмуть участь 100-150 археологів, а самі розкопки триватимуть приблизно півтора року – до початку будівництва в 2023 році.





ІНШІ НОВИНИ