Польські археологи виявили 5500-літні мегалітичні гробниці

На південному сході Польщі археологи виявили одне з найбільших мегалітичних кладовищ Східної Європи. На його території розташовано сім гробниць, вік яких становить близько 5,5 тисячі років.

Як повідомляє видання The first News, гробниці знаходяться недалеко від села Дебяни, яке лежить на захід від міста Сандомир. Стіни досліджених поховальних споруд були побудовані не з каменів, як у випадку з мегалітичними гробницями, знайденими в північній Польщі, а з дерев’яних стовпів. Зверху насипалися земляні кургани, а внизу знаходилися поховальні камери з вапняку.

Археологи, що працюють на розкопках, вважають, що кількість споруд в даній місцевості може зрости до 12 гробниць.

“На жаль, майже всі людські останки і речі були вилучені з гробниць, коли кладовище все ще використовувалося за призначенням”, – розповів археолог Марцин Пшибила.

У березні 2016 року в Західній Померанії було виявлено більше десяти монументальних мегалітичних гробниць. Поховання розташоване поруч із селищем Ґміна Доліце.

Земляні споруди зроблені у формі витягнутого трикутника, оточеного великими кам’яними блоками. Їх довжина становить 150 метрів, ширина 5-15 метрів, а висота близько трьох метрів. На невеликих ділянках археологи виявили фрагменти кераміки та інші артефакти. Поховання були створені в період розквіту культури лійчастого посуду в V-III тисячолітті до н.е.





ІНШІ НОВИНИ