Біля берегів Нової Зеландії виявили три нових види глибоководних акул, що світяться в темряві

Бельгійські вчені виявили біля берегів Нової Зеландії три нових види глибоководних акул, здатних світитися в темряві. Про це в середу повідомила радіостанція Radio New Zealand.

Як розповів в ефірі радіостанції морський біолог Жером Малефе з Льовенського університету, вченим вперше вдалося побачити і описати три нових види глибоководних акул, що мешкають біля східного узбережжя Південного острова Нової Зеландії. “У ході спільної експедиції ми з колегами з новозеландського Інституту водних та атмосферних досліджень змогли зловити цих акул, спостерігати і задокументувати їх здатність світитися в темряві”, – сказав він.

Вчені відзначають, що здатність деяких морських тварин до люмінесценції була відома і раніше, проте у акул ця властивість зустрічається вперше. Тому подальше дослідження цих тварин, яке проведуть морські біологи з Нової Зеландії і Бельгії, може “повністю змінити уявлення про життя в глибоководних шарах океану”. “Біолюмінесценція раніше не розглядалася як щось незвичайне для морських мешканців, проте з появою нових даних стає зрозуміло, що здатність світитися в темряві грає важливу роль в житті мешканців найбільшої екосистеми планети (Світовий океан)”, – говорять експерти.

Нові види акул отримали назви акула-кайтфін, чорнопуза акула-ліхтар і південна акула-ліхтар. Найбільша з них (акула-кайтфін) може вирости до 1,8 м в довжину. Всі три види мешкають в так званій “сутінковій зоні” океану, на глибині від 200 м до 1 000 м, де полюють на дрібну рибу і ракоподібних.

Дослідники поки не з’ясували, для чого глибоководним акулам, у яких майже немає природних ворогів, необхідна здатність до люмінесценції. Поки передбачається, що своє світло хижаки використовують для маскування і пошуку їжі на дні, проте з’ясувати точне призначення цієї здатності морські біологи сподіваються в ході подальших досліджень.





ІНШІ НОВИНИ