Вчені приступили до вивчення гейзера, що прокинувся в Єллоустоні

Фахівці з Університету штату Юта в США працюють над тим, щоб встановити, чому деякі гейзери в Єллоустоуні вивергаються регулярно, а інші ні. В ході останнього дослідження фахівці вивчили найбільший гейзер національного парку.

За їх словами, Єллоустонський вулкан вважається максимально небезпечним, і якщо станеться виверження, це призведе до глобальної катастрофи не тільки в США, але й у всьому світі.

«Ми, вчені, насправді не знаємо, що впливає на частоту вивержень гейзерів. Підземна водна структура, ймовірно, за це відповідає, тому ми вирішили детально її вивчити», – підкреслили фахівці.

Для своєї роботи вони використовували сейсмометри, які розмістили навколо гейзерів. Також фахівці вже склали карту підземної структури гейзера на глибині до 100 метрів. Дослідження триває вже 2 роки, і за цей час відбулося 7 сильних вивержень і стільки ж періодів спокою.

Виявилося, що водні канали найбільшого гейзера йдуть на глибину більше 140 м, проте коли починається виверження, водні канали порожніють. Вчені вважають, що вони пов’язані через невеликі тріщини, які навіть сучасний прилад помітити не може.

«Нам важливо зрозуміти, що відбувається під землею, так як на глибині під національним парком «дрімає» гігантська магматична система. Наявність поруч великого супервулкана змушує хвилюватися», – додали американські фахівці.





ІНШІ НОВИНИ