Експерти ЮНЕСКО: «Уже через дев’ять років багато регіонів планети зіткнуться з глобальним дефіцитом води»

22 березня була представлена чергова щорічна доповідь ЮНЕСКО, в якій експерти висловлюють своє занепокоєння стосовно запасів прісної води на планеті. Фахівці відзначили, що владні структури всіх країн прикладають недостатньо зусиль до збереження водних ресурсів.

Згідно з останніми даними, вже до 2030 року багато регіонів планети зіткнуться з глобальним дефіцитом води. Запаси прісної води в окремих регіонах можуть знизитися на рекордні 40%.

«Вода – це наш найцінніший ресурс, ‘блакитне золото’, до якого більше 2 млрд людей не мають прямого доступу», – зазначила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азула. За її словами, вода відіграє найважливішу роль в житті людини, і її вартість потрібно вимірювати, виходячи з вигод, які приносить її поширення. Однак експерти відзначають, що до цих пір так і не вдалося створити загальновизнану модель, яка б допомогла провести оцінку вартості води.

Вчені підкреслили, що в кожній країні фахівцям потрібно оцінити такі показники, як водні ресурси та екосистеми, водні джерела, водну інфраструктуру для зберігання, послуги водопостачання і санітарію.





ІНШІ НОВИНИ