Вчені заявили про різке підвищення рівня Світового океану

Вчені провели ще одне дослідження і з’ясували, що в XX столітті рівень моря уздовж Атлантичного узбережжя США збільшувався з рекордно високою швидкістю. Вперше за весь час наукових спостережень вчені розглянули явища і чинники, що сприяють підвищенню рівня води в Світовому океані останні 2000 років.

Для цього вони розробили моделі зміни моря на шести об’єктах вздовж атлантичного узбережжя Сполучених Штатів, розділивши фактори на місцеві, регіональні і глобальні. Виявилося, що головним фактором, що впливає на підвищення рівня води, було не глобальне потепління, а осідання поверхні Землі, яке відбулося кілька тисяч років тому в той момент, коли почав опускатися Лаврентіївський крижаний щит. Також на цей процес могли вплинути грунтові води, які теж сприяють опусканню землі.

За словами фахівців, вони досліджували кілька ділянок і з’ясували, що саме в 20 столітті загальна швидкість процесу підвищення рівня води була максимальною і становила майже 1,5 мм щорічно. Рекордні показники дослідника зафіксували на півдні Нью-Джерсі. Автори наукової роботи планують використовувати нові дані для складання більш точних прогнозів зміни рівня води в майбутньому





ІНШІ НОВИНИ