Вчені пояснили, як глобальне потепління вплине на клімат Арктики

Уже через кілька десятиліть клімат Арктики може зазнати серйозних змін, в результаті чого на місці льодовиків з’явиться рослинність. До такого висновку прийшла група вчених з Австралії, США та Канади. Вони вважають, що через якийсь час велика частина льодовиків Арктики повністю розтане, і замість крижаних щитів цю площу займуть зелені луки.

Нещодавно фахівці провели масштабне дослідження і виявили, що в арктичному регіоні різко змістився ареал зростання деяких чагарників. Вчені пояснили, що ними були отримані дані результати після збору зразків ДНК рослин, які росли на цій місцевості понад сто тисяч років тому. Дослідники відзначили, що в далекому минулому тут росла карликова береза, яка пізніше «перебралася» на південь, в північну частину Канади. Як відзначили фахівці, ще кілька тисяч років тому Арктика дуже була схожа на зелену тундру.

Через глобальне потепління колишній ландшафт цього регіону може відновитися. Як вважають вчені, в найближчому майбутньому на території Арктики з’являться різні чагарники і навіть карликові берези. Втім, фахівці не можуть сказати, коли це відбудеться, оскільки науковий світ не може дати точний прогноз по глобальному потеплінню.





ІНШІ НОВИНИ