Вчені попередили про суттєве підвищення рівня світового океану

Згідно з новою доповіддю, підготовленою Європейською комісією, рівень моря у всьому світі зростає «тривожними темпами».

Автори нової доповіді відзначають, що підвищення рівня океану більше не є «проблемою майбутнього». Це реальність, в якій ми вже живемо.

В рамках доповіді Служба моніторингу морського середовища Copernicus показала результати, отримані за допомогою супутникового спостереження і вимірювань різних регіонів океану по всьому світу.

Після обробки отриманих даних і створення кліматичних моделей, фахівці виявили, що потепління води океану і танення льоду призвели до підвищення рівня моря на 0,3 сантиметра на рік – вище, ніж будь-коли спостерігалося за останнє сторіччя. У доповіді показано, що протяжність арктичного морського льоду швидко зменшується. З 1979 по 2020 рік Земля втратила морський лід, площею в 6 разів більше Німеччини!

Ще одна тривожна подія, порушена в доповіді, стосується конкретно Північного моря. Через зміни в улові камбали, європейського омара, морського окуня, червоної кефалі і їстівних крабів в цьому регіоні змінюється температура води. Крім цього, забруднення на суші в результаті рибальства, сільськогосподарської діяльності і промисловості викликає евтрофікацію прибережних вод (насичення водойм біогенними елементами), надаючи вплив на вразливі екосистеми.

Автори доповіді відзначають, що рівень моря підвищується у всьому світі, що сприяє більш частим повеням на узбережжі. «Спостереження за океаном мають вирішальне значення для кращого моделювання клімату та розуміння ключових процесів з метою надання надійної інформації особам, які приймають рішення про майбутню зміну клімату», – пишуть вчені.





ІНШІ НОВИНИ