В горах Південної Африки виявили сліди позаземної органічної речовини

В горах Махонджва в Південній Африці розташовані деякі з найстаріших скель на планеті.

Але це не єдина особливість, яка привертає увагу вчених.

Нещодавно стало відомо, що в вулканічних відкладеннях віком понад три мільярди років виявили частинки позаземної органічної речовини, повідомляє Sciencealert.

«Це перший раз, коли ми знайшли фактичні докази наявності позаземного вуглецю в земних породах», – пояснив астробіолог Френсіс Уестолл з Національного центру наукових досліджень Франції.

Земля протягом мільярдів років піддавалася метеоритним бомбардуванням. Кожен такий удар змінював поверхню планети.

Багато вчених вважають, що деякі «цеглинки» життя з’являлися на нашій планеті разом з космічними «гостями». Нове відкриття в Південній Африці може послужити підтвердженням цієї теорії.

У вулканічному родовищі Josefsdal Chert дослідники виявили шар породи товщиною 2 міліметри, що відрізняється двома аномальними ознаками.

Аналіз показав, що 3,3 мільярда років тому порода містила дві органічних речовини, обидві з яких можуть мати позаземне походження.

Відзначається, що це найстаріші зразки космічного матеріалу з усіх коли-небудь знайдених.

Одна з хімічних сигнатур нагадала ту, що зустрічається в вуглецевих хондрітах: фрагменти стародавніх метеоритів з органічними сполуками.

Інше поєднання вказує на сплав наночастинок нікелю, хрому та заліза. Така суміш нехарактерна для земних гірських порід, і можна припустити, що вона сформувалася десь дуже далеко.

Багаті нікелем хромові мінерали (шпінелі) утворюються при вході позаземних об’єктів в атмосферу Землі, пояснили вчені.

Автори дослідження відзначили, що поєднання таких зразків в одній породі є дуже незвичайним.

«Важко уявити собі катаклізм, який залишив як органічну речовину, так і частки мінералу в такому тонкому осадочному шарі», – відзначили вони.

Органічна речовина може вижити лише при порівняно невисокій температурі, але для формування шпінелів потрібен величезний нагрів.

Вчені припустили, що опади від граду мікро-метеоритів могли змішатися в атмосфері з хмарами вулканічного попелу, а потім речовини повільно «дрейфували» вниз і змішувалися протягом мільярдів років.

Невідомо, чи могли подібні події привести до виникнення життя на Землі, але нові дані вже визнані великим відкриттям в сфері позаземної органіки.





ІНШІ НОВИНИ