У сузір’ї Діви помітили рекордно яскраву галактику

Вчені з Канарського інституту астрофізики виявили рекордно яскраву галактику BOSS-EUVLG1. Її характеристики були настільки незвичайними, що її спочатку прийняли за квазар, повідомляє Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.

Галактика в 30 разів менша Чумацького шляху, але набагато більш активна – зірки в ній утворюються зі швидкістю тисячі сонячних мас на рік. Крім того, вона практично позбавлена ​​пилу.

Дослідження показали, що світіння галактики пов’язано з великою кількістю молодих масивних зірок на відміну від квазарів, чия яскравість пояснюється активністю в ядрах надмасивних чорних дір.

Вчені уточнили, що галактика BOSS-EUVLG1 знаходиться в сузір’ї Діви. Із Землі ми бачимо її на початковому етапі формування, в стадії, в якій вона перебувала близько десяти мільярдів років тому.

Ймовірно, з часом вона перетворилася в масивну галактику, схожу на Чумацький Шлях. На думку дослідників, період підвищеної світності триватиме не більше декількох сотень мільйонів років. Потім в галактиці почне утворюватися все більше пилу, і вона помітно потьмяніє.

Раніше повідомлялося, що вчені вперше помітили планету в іншій галактиці. Вона розташована на відстані 23 мільйонів світлових років від Сонця.





ІНШІ НОВИНИ