Чому восени навіть повністю справний автомобіль може відмовитися заводитися з ранку

Восени, коли вночі приходять перші заморозки, часто буває так, що навіть справний автомобіль із зарядженим акумулятором, раптом, не заводиться. Причини проблем, зазвичай, неочевидні, тому ми розповідаємо, де шукати джерело неполадок.

Пізня осінь і початок зими — це той самий час, коли з машиною відбуваються різні “сюрпризи”. Зазвичай водій їх не чекає, адже він готується до зими, змінює мастило, фільтри, свічки, перевіряє генератор, тому думає, що готовий до холодів, і з справною машиною нічого не трапиться. Проте спроба завести мотор з ранку закінчується нічим. З-під капота доносяться клацання замість бадьорого бурчання. Що сталося, адже і акумулятор в машині новий?

Річ у тім, що при перепадах температур, особливо різких, часто слабшає хват сталевих клем, які накидають на свинцеві клеми акумуляторної батареї. Нещільне з’єднання служить своєрідним ізолятором, який різко знижує пусковий струм. Ось двигун і не заводиться.

Найпростішим способом позбутися від проблеми буде своєчасна перевірка і підтягування всіх гвинтових контактів. Таку процедуру можна проводити регулярно, благо вона не вимагає будь-яких спеціальних знань і інструменту.

Ще одна нештатна ситуація. При спробі завести двигун сучасного автомобіля після нічної стоянки, на приладовій панелі висвічується маса помилок. Навіть якщо мотор завівся, вони не пропадають, тому автомобіль потрібно тягнути в сервіс, де їх видалять за допомогою сканера. Звичайно ж, за це ви заплатите гроші і чималі. А ще з’являється ризик обману в техцентрі, коли власнику повідомляють про великі неприємності з його автомобілем.

Насправді, проблема криється в специфіці роботи електронних систем. Якщо напруга в бортовій мережі при пуску падає нижче 5,5 вольт, бортовий комп’ютер фіксує помилки, або зовсім перериває процедуру запуску мотора.

Щоб при холодному пуску напруга не просідала, потрібно встановити акумулятор з більш високою, ніж у штатної батареї, енергоємністю. Наприклад, замість акумулятора ємністю 60 Ач, ставимо той, у якого ємність 66 Ач. Такий запас енергоресурсу точно забезпечить холодний пуск без проблем.

Ще одна неприємність, яка відбувається з машиною, у якій акумулятор майже новий. У невеликі холоди мотор заводиться без проблем, а коли сильний мороз вдарить різко, батарея вже не крутить стартер. Тут потрібно пам’ятати, що коли рівень заряду батареї падає на половину, знижується і щільність електроліту. Тому при різкому зниженні температури електроліт може просто замерзнути. Так що регулярно перевіряйте заряд батареї і заряджайте її.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ