Нервове виснаження дітей: що треба знати і як з цим боротися

Дуже часто батьки ставлять перед своїми дітьми завдання, які не відповідають їх нервовій системі. Надмірно високе навантаження, жорстка дисципліна. Виникає питання: чи готова до цього дитина? Навіть не кожна доросла людина здатна справлятися з таким навантаженням, а підлітку набагато важче, адже його мозок ще не сформувався до кінця. І школяр опиняється в пастці, з якої часом не бачить виходу.

Сучасна школа використовує для оцінок систему ранжування. Бажання школяра отримати хорошу оцінку – часом єдине, що рухає дитиною. Ще не сформована морально, людина намагається весь час догодити дорослим, в результаті такого підходу дитина може перестати розуміти, чого насправді хоче в житті.

Кажуть, що без оцінок діти не вчаться. Так відбувається тільки тоді, коли на уроці нецікаво. Завдання дорослих в цій історії – зацікавити, побудувати навчання так, щоб дитині було цікаво. В даному випадку роль оцінок буде зведена до мінімуму.

Всі розуміють, що відмовитися від оцінок в школі не можна. Але завжди можна переглянути своє ставлення до них. І, найголовніше, слід зрозуміти, що оцінки – не привід нападати на дитину з образами, докорами або побоями.

Зворотній зв’язок в школі є просто необхідним. Але ж давати його можна по-різному. Наприклад, можна поділитися своїми знаннями, досвідом, підтримкою. Все це набагато цінніше банальної оцінки в щоденнику.

Необхідно розглянути, як допомогти дитині. Мета такої допомоги – розірвати нескінченне коло тривоги і відчаю. Звичайно, бувають випадки, коли не обійтися без допомоги фахівців у спеціальних областях. У будь-якому випадку без участі сім’ї ніяке лікування не принесе користі.

Також варто звернути свою увагу на препарати, які покращують природну активність дитини та сприяють адаптації малюка до фізичних та нервових навантажень. Для прикладу апарат Когівіс містить тільки натуральні складники, та чудово підходить для дітей різного віку.

Головне зусилля залишається за батьками. Перш за все, потрібно послабити хватку. Потрібно зрозуміти, що навіть зовні спокійні діти можуть жити з цією бурею в душі, яка непомітна сторонньому погляду. Важливо не допустити, щоб дитина пішла на непоправний крок. Страшна статистка розповідає про часті трагедії, що сталися з дітьми через погану успішність.

Домашнє завдання може бути дуже нудним заняттям, якщо дитині не пощастило з учителем. По-справжньому професійних працівників не багато. Але вчитися може бути цікаво і захоплююче при правильному підході. Батькам самим важливо зрозуміти цю різницю, а потім обов’язково донести до своєї дитини. Тільки не потрібно це робити в вигляді нотацій. На сьогоднішній день дуже багато курсів в мережі Інтернет, наукових дослідів, які допоможуть урізноманітнити життя дитини. Потрібно допомагати дітям отримувати задоволення від навчання, інакше вони будуть очікувати контрольну роботу з жахом в очах.

Батькам слід згадати, скільки реально вони самі пам’ятають зі шкільної програми. Орієнтуватися треба на реальні здібності та інтереси дитини, не потрібно вимагати неможливе.

Потрібно вчитися розмовляти з дітьми. Саме спілкуватися. Щоб дитина навчилася розповідати про себе, їй важливо бачити, як це роблять дорослі. Адже розмова, спрямована в одну сторону, більше нагадує допит. Дорослі повинні описувати свої переживання, зустрічі, радісні події. Батькам не слід відразу ж чекати відповіді від дитини.

Найголовніше, що необхідно дитині – надійний тил. У кожної людини, тим більше маленької, має бути хоча б одне місце, де вона зможе відсторонитися від бід і страхів, зібратися з силами, щоб рухатися і досягати успіхів в житті.

 





ІНШІ НОВИНИ