Як вибрати сонцезахисні окуляри за типом захисту?

Зазвичай вибираючи окуляри від сонця, ми розглядаємо їх тільки як аксесуар, забуваючи при цьому, що вони є індивідуальним засобом захисту очей. Вченими доведено, що вплив ультрафіолетового випромінювання згубно позначається на зорі і призводить до розвитку різних захворювань сітківки. Випромінювання може завдати непоправної шкоди для зору, як в літню сонячну погоду, так і в похмурі дні. Щоб захистити себе від несприятливих наслідків сонячних променів, а також вибрати стильний аксесуар на https://ua.gepur.com/catalog/ochki, який допоможе захистити очі і при цьому підкреслити індивідуальні риси обличчя, прочитайте наші поради про правильність підбору.

Як вибрати сонцезахисні окуляри і на що слід звертати увагу?

Вибираючи аксесуар, пам’ятайте: в першу чергу окуляри від сонця повинні бути не тільки красивими, але і якісними, щоб захистити очі від шкідливих UV-променів. Тому перебуваючи перед вибором, не шкодуйте коштів на покупку. Якісний аксесуар буде надійним захисником і прослужить набагато довше, ніж підробка.

Отже, які сонцезахисні окуляри вибрати, коли світовий ринок пропонує такий широкий асортимент? Перед покупкою слід звернути увагу на наступні параметри:

  • маркування – говорить про ступінь захисту. За стандартами якості на виробі повинен бути присутнім напис «UV-400». Він означає повний захист від ультрафіолету;
  • пропускання світла – на дужці окулярів повинно стояти позначення СЕ – ступінь пропускання світла. Вказується числовим порядком від 0 до 5, де 0 і 1 – іміджеві окуляри, 2 – міські умови, 3 – пляжний варіант, 4 – гори з покриттям снігу;
  • матеріал лінз – виробляють зі скла або пластику. Обидва матеріали відмінно захищають сітківку від шкідливого UV-випромінювання. Скляні лінзи вважаються більш травмонебезпечними, тому що при їх пошкодженні (наприклад, розбитті) можна пошкодити очі.
  • матеріал оправи – може бути пластмасовим або з металу. Здавалося б, проста річ, яка не потребує уваги, проте оправа з неправильно підібраного матеріалу може привести до алергічних реакцій. Наприклад, нікель, який використовується в багатьох сплавах. До гіпоалергенних матеріалів відноситься нержавіюча сталь і благородні метали – золото, срібло, титан.

Як правильно вибрати сонцезахисні окуляри для захисту очей?

Приїжджаючи на курорт, або просто гуляючи вулицями сонячного міста, ви напевно звертали увагу, що у перехожих завжди в якості аксесуару є окуляри. Їх можуть використовувати навіть не за призначенням, а просто заради краси. Привернути вашу увагу може не тільки дивовижна форма аксесуара, але і колір. Дивно, але факт! В цьому випадку краса використовується не заради краси. А для чого ж?

При купівлі окулярів зверніть увагу на додаткове покриття лінз, яке забезпечує різні ефекти, не тільки візуальні, а й захисні. Розберемо більш докладно, як вибрати сонцезахисні окуляри за типом додаткового покриття лінз для захисту очей.

Додаткове покриття лінз забезпечує захист двома методами – поглинання та відбиття. До першого типу відносяться лінзи з такими покриттями, як:

тонування – фарбування лінз в різні кольори. Розглянемо їх докладніше:

  • сірий і коричневий. Перший не спотворює видимість і образ навколишнього простору. Коричневий колір відповідає за контрастність;
  • жовтий. Допомагає в знятті напруги з очей, покращує сприйняття навколишнього простору;
  • зелений. Надійно захищає від ультрафіолетових і інфрачервоних променів. Забезпечує відмінну контрастність;
  • помаранчевий. Нейтралізує сліпуче яскраве світло в нічний час доби;
  • блакитний або фіолетовий – не рекомендуємо! Обидва відтінки негативно позначаються на реакціях: уповільнюють моторику, знижують темп мислення. При частому або тривалому носінні викликають нездужання – головний біль, дратівливість і втому;
  • поляризація – покращує контрастність, в темний час доби захищає від сліпучих відблисків. Такий вид додаткового покриття підійде автомобілістам;
  • фотохромний або ефект Хамелеону. Лінзи змінюють свій відтінок залежно від освітлення: чим яскравіше світло, тим темнішою стає лінза. Завдяки такій здатності ефективно захищає очі від ультрафіолетового випромінювання.

До другого методу відносяться лінзи з відбиваючим покриттям. Досягається завдяки:

  • дзеркальному покриттю – метод нанесення на лінзу найтоншого шару будь-якого металу, який не піддається окисленню;
  • інтерференції світла – покриття створює ефект дзеркал різного кольору, по-різному переломлює світлові промені. Зменшує відбиття світла від лінз і збільшує їх прозорість.

Обидва покриття не володіють високою зносостійкістю, тому що легко дряпаються і швидко нагріваються на сонці, через що перестають виконувати свої захисні функції.