Вчені: вживання м’яса сприяє хворобам з високим ризиком смерті

На думку вчених, регулярне вживання будь-якого м’яса, включаючи домашню птицю, сприяє розвитку таких захворювань, як діабет, рак, серцево-судинні хвороби.

Журнал BMC Medicine опублікував результати дослідження вчених з Оксфордського університету, які закликають всіх дорослих людей задуматися: чи не занадто багато м’яса вони споживають. У своїй роботі дослідники оцінювали ризик виникнення 25 незлоякісних захворювань у зв’язку зі споживанням м’яса. Вони проаналізували особливості раціону 475 000 дорослих жителів Великобританії за вісім років.

Вчені прийшли до висновку, що люди, які їдять м’ясо три рази і більше на тиждень, істотно ризикують постраждати від хвороб, що володіють високим ризиком смерті. Причому мова йде не тільки про горезвісне червоне м’яси та продукти з обробленого м’яса.

Фахівці вважають небезпечним регулярне вживання навіть домашньої птиці.

«Споживання м’яса, в тому числі курки, пов’язане з високим ризиком ряду серйозних захворювань, включаючи рак і проблеми серця. Раціон з високим вмістом птиці збільшує ризик розвитку ГЕРХ, гастриту і дуоденіту, розладів травлення, захворювань жовчного міхура, діабету», – заявив головний автор дослідження, доктор Керен Пап’є.

Також робота вчених підтвердила шкоду пристрасті до ковбас і сосисок. Згідно зі встановленими даними, їх високий вміст в раціоні сприяє розвитку діабету, ішемічної хвороби серця, пневмонії, розладів травлення, виникнення поліпів в товстій кишці.

Відзначається, що Всесвітній фонд дослідження раку рекомендує не більше трьох порцій червоного м’яса в тиждень, а продукти з обробленого м’яса є більш рідко або не вживати в їжу взагалі.





ІНШІ НОВИНИ