Антибіотики пов’язали з підвищеною загрозою небезпечного типу раку

Нове дослідження показує, що використання антибіотиків пов’язано з підвищеним ризиком раку товстої кишки, особливо у людей у ​​віці до 50 років. Дані підтверджують необхідність скорочення непотрібного призначення препаратів, які можуть піддати людей додатковому ризику проблем зі здоров’ям.

Звичайно, антибіотики потрібні при лікуванні інфекції, але часто їх призначають необґрунтовано, і при тому, що організм в ряді випадків здатний боротися з хворобою самостійно.

Непотрібне використання антибіотиків викликає зростаюче занепокоєння на міжнародному рівні. Зараз необов’язкові їх призначення складають третину амбулаторних рецептів в США.

Люди, які вживають дані препарати, схильні до ризику інфекцій Clostridioides difficile і інших типів, стійких до ліків. Більше того, вони можуть вбити корисні бактерії в шлунково-кишковому тракті.

Американське онкологічне товариство зазначає, що колоректальний рак є третім найбільш поширеним типом, що діагностуються в країні. Хоча захворюваність за останні роки знизилася, кількість випадків у віці до 64 років зросла.

Імовірність розвитку недуги пов’язана з такими факторами, як вік, сімейний анамнез, генетика або наявність запального захворювання кишечника. Однак є й інші причини, які люди можуть зменшити – виключити вживання алкоголю, тютюну, збільшити фізичну активність. До цього ряду вчені додали зниження прийому антибіотиків.

Дослідники, які вивчають додаткові ризики антибіотиків, виявили цей новий зв’язок при аналізі даних пацієнтів з Шотландії та випадків раннього і більш пізнього колоректального раку.

Розглядаючи прийом пероральних антибіотиків в період їх впливу у пацієнтів з раком кишечника, вони прийшли до висновку, що антибіотики підвищують ризик хвороби в ранньому і в більш пізньому віці. Хоча не всі типи антибіотиків і раку взаємопов’язані, люди з більш пізнім початком раку потрапили під збільшений ризик в 9%, а раннім – майже в 50%.

У молодшій віковій групі підвищений ризик був пов’язаний з раком першої частини товстої кишки і застосуванням хінолонів і сульфонамідів / триметоприм-антибіотиків.

В цілому будуть потрібні більш цілеспрямовані дослідження, щоб краще зрозуміти роль антибіотиків в таких випадках, але вже зараз з’явилося більше обізнаності про нові потенційні фактори ризику раку товстої кишки відносно антибіотиків.

Автори прийшли до висновку, що їх результати показують роль антибіотиків в утворенні пухлин товстої кишки у всіх вікових групах, особливо у осіб до 50 років. Таким чином, є нові вагомі підстави для скорочення призначень антибіотиків.





ІНШІ НОВИНИ