Онколог розповів, що провокує появу раку стравоходу

Як звести до мінімуму появу одного з найагресивніших видів раку, розповів онколог Антон Філатов.

Незважаючи на те, що головної, специфічної причини утворення пухлини в цій частині тіла вчені не знайшли. Лікарі все ж можуть назвати чинники, що підвищують ймовірність появи захворювання.

Так, за словами експерта однією з основних причин розвитку раку стравоходу вважається часте вживання їжі і напоїв, розігрітих до високих температур. Справа в тому, що через постійний вплив на слизову оболонку гарячого посилюються процеси регенерації, а чим більше нових клітин продукується, тим більша ймовірність, що в одній з них відбудеться мутація, яка запустить процес розвитку онкології. Це саме можна сказати і стосовно хімічних опіків.

Крім того, каталізатором раку стравоходу може виступати нездоровий спосіб життя. Це і неправильне харчування, і, як наслідок, ожиріння, і куріння, і вживання алкоголю. Не варто виключати і фактор спадкової схильності.

«Також на розвиток раку стравоходу може вплинути гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Це стан, при якому кислота з шлунку закидається назад в стравохід, при цьому слизова стравоходу змінюється. Це може привести до мутацій в клітинах і, як наслідок, до утворення злоякісної пухлини», – пояснив фахівець.





ІНШІ НОВИНИ