Лікарі-дієтологи вважають найшкідливішими новорічними стравами салати “Олів’є” і “Оселедець під шубою”. Зокрема, за їх словами, в “олів’є” поєднується відразу кілька особливо шкідливих продуктів.
Це в першу чергу, майонез. Він дуже калорійний, солоний і містить емульсію з білка, жирів і простих вуглеводів, занадто важку для перетравлення. Варена ковбаса теж відрізняється великою калорійністю, містить нітрити, фосфати, глутамат, консерванти і багато солі. В цілому це погано впливає на обмінні процеси, мікрофлору, пригнічує роботу нервової системи, клітинне дихання.
Головним “злом” “оселедця під шубою” експерти теж називають майонез. Крім того, сам оселедець містить багато солі і досить калорійний. А відварна картопля володіє високим глікемічним індексом і додає калорійності.
“Оздоровити” звичні салати, за словами фахівців, можна, замінивши майонез на соус із суміші йогурту, гірчиці і лимонного соку. Це відразу зменшить калорійність страви в 5 разів. А також, замінити варену ковбасу на відварене куряче м’ясо. Не додавати картоплю або взяти її зовсім небагато. Порада по зменшенню кількості картоплі стосується і салату “Оселедець під шубою”. Для балансу дієтологи пропонують додати шар з тертих свіжих яблук або огірків.