У деяких країнах водяний горіх широко застосовують в медицині, в парфумерній промисловості, на її основі виготовляють кормові добавки для свійських тварин.
“Біле ядро водяного горіха вважається їстівним та поживним для організму людини, — пояснює Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. — Щоправда, ця рослина у нас належить до списку червонокнижних, хоч у більшості країн її з такого переліку вилучили.
Проблема в тому, що висока температура повітря сприяє розростанню водяного горіха, на воді утворюються суцільні зарості. Листя цієї рослини не їдять ні риби, ні водоплавні птахи, природних ворогів у неї немає. Тож водяний горіх стає на заваді розвитку фітопланктону, який насичує воду киснем.
А восени ця рослина падає на дно й починає гнити, що стає причиною мору риби взимку. Та й для відпочивальників на Дніпрі водяний горіх може становити небезпеку травмування, бо має довгі й міцні колючки”.