Археологи у Києві розкопали унікальний дохристиянський некрополь

Ще з осені минулого року на Володимирській гірці в Києві ведуться активні розкопки археологів. Про результати дослідження цієї території розповів в ефірі програми “Культура. Live” В’ячеслав Баранов – археолог, заступник начальника архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НААУ.

Так, за словами археолога, розкопки стартували в листопаді 2018 року, пов’язані з початком будівництва пішохідного мосту над Володимирським узвозом, який з’єднає Володимирську гірку та парк.

В’ячеслав Баранов особисто брав участь у розкопках і розповів, що на цій території був виявлений величезний унікальний дохристиянський некрополь.

Після нього тут формувалася і монастирська забудова – це були частини княжої забудови міста Києва. Дослідник підкреслив, що Володимирська гірка – це унікальне місце для Києва.

“Саме це місце для Києва є унікальним, і воно, мабуть, одне з найстаріших з точки зору формування Києва як міста. Ми досліджували терасу, яка тягнеться майже до пам’ятника Володимиру”, – розповів В’ячеслав Баранов.

Вчений зазначив, що було знайдено чимало цікавих артефактів. Які ще слід вивчити.

Під час розкопок ми знайшли окремі артефакти. Вони не були пов’язані з культурними нашаруваннями – це були, швидше за все, змиви з верхньої частини пагорба, тобто селеві потоки, які майже кожен рік сходили зверху, вони зносили рік за роком шматки кераміки, різні речі, які там і залишалися.

А сама тераса утворилася вже в ХІХ столітті, коли Київ почав стрімко розростатися і почали засипати яри для забудови, брали землю з Печерська, розповів археолог
В’ячеслав Баранов.

До речі, в середині лютого ЮНЕСКО направила Міністерству культури лист щодо припинення робіт з будівництва мосту. Територія навколо Володимирської гірки є складовою пам’ятки місцевого значення – Печерських пагорбів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ