До таких катастрофічних наслідків можуть призвести глобальне потепління та дефіцит води на планеті.
Вчені з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини (LSHTM) вперше систематично розглянули вплив прогнозованих екологічних змін на виробництво і поживні властивості таких поширених культур, як томати, листові овочі і бобові.
Раніше були представлені свідоцтва негативного впливу прогнозованих змін на врожайність основних сільськогосподарських культур, таких як рис і пшениця. У новому дослідженні вчені провели систематичний огляд всіх наявних даних експериментальних досліджень, опублікованих з 1975 року, про вплив змін навколишнього середовища на врожайність і поживні властивості овочів і бобових — важливих складових здорової дієти. В огляд включені результати експериментів, проведених в 40 країнах. Потім група оцінила вплив на культури основних екологічних факторів, включаючи збільшення концентрації парникових газів (тропосферний вуглекислий газ і озон), дефіцит води для зрошення і зростання температури через глобальне потепління. Попередні дослідження показали, що підвищений рівень вуглекислого газу призведе до збільшення врожайності сільськогосподарських культур, але це дослідження вперше виявило, що такий результат малоймовірний в умовах інших супутніх екологічних змін. Автори попереджають, що, якщо не вжити відповідних заходів, зникнення з раціону овочів і бобових може мати значний вплив на здоров’я населення в усьому світі.