В Ізраїлі знайдено зброю віком 100 тисяч років

Ізраїльські археологи під час проведення розкопок біля міста Дімона виявили безліч крем’яних знарядь, які ніколи раніше в Ізраїлі не зустрічалися. Вони виконані в техніці, характерній для стародавніх жителів Африки.

Про відкриття з посиланням на заяву Ізраїльського управління старожитностей розповідає The Jerusalem Post. Дослідження доводить, що як мінімум 100 тисяч років тому пустелю Негев перетнули люди, що рухалися з Африки.

На це вказують артефакти, виявлені при розкопках недалеко від міста Дімони. Археологи виявили там безліч крем’яних знарядь, вирізаних в техніці “нубійське леваллуа”. Такі знаряддя знаходили на території Африки, але ніколи раніше ніхто не стикався з ними в Ізраїлі. Це відкриття пропонує нове розуміння маршруту, по якому наші предки йшли з Африки.

“Даний метод обробки каменів ототожнюється з сучасними людьми, які жили в Східній Африці 150-100 років тому і мігрували звідти по всьому світу, – повідомляється в прес-релізі Ізраїльського управління старожитностей. – За останнє десятиліття на Аравійському півострові було виявлено чимало нубійських стоянок. Цей факт змусив багатьох вчених вважати, що в даному регіоні стався вихід сучасних людей з Африки. Стоянка біля Дімони, ймовірно, є найбільш північним місцме проникнення “індустрії Леваллуа” звідти, тим самим позначаючи міграційний шлях з Африки в Саудівську Аравію і звідти, можливо, в пустелю Негев”.

Так звана техніка Леваллуа відрізняється унікальними характеристиками, тому сплутати з іншою технікою її неможливо. Це був досить складний метод обробки каменю, але він дозволяв контролювати розмір і форму інструменту.

Стародавні майстри робили радіальні відколи по краях, отримуючи дископодібну заготовку, що нагадує панцир черепахи. Потім з неї відколювали від одного до декількох знарядь, плоских з одного боку і мали гострі ріжучі кромки. Нерідко вони використовувалися як ножі і наконечники.





ІНШІ НОВИНИ