Археологи розповіли, як ассирійці змогли взяти укріплене біблійне місто

Історики реконструювали, як давні ассирійці вели облогу Лахіса. Статтю про це опубліковано в журналі Oxford Journal of Archaeology.

Ассирійське царство, на думку багатьох дослідників, було першою світовою імперією. Правителі цієї країни, найімовірніше, першими організували професійну армію, де воїнів однаково споряджали з допомогою держави, видавали зброю та броню.

Спираючись на військову силу, Ассирія підкорила сусідні землі та використовувала їхні ресурси. Серед іншого, в 701 році до нашої ери ассирійці напали на юдейське місто Лахіс, і від цієї облоги залишилося безліч слідів: від згадки в Біблії до залишків спорядження.

Йосеф Гарфінкель із Єврейського університету в Єрусалимі та його колеги постаралися реконструювати ці події за допомогою текстових джерел, малюнків, археологічних розкопок та зйомок місцевості з дронів.

Місто було оточене потужними стінами і розташоване на пагорбі, через що підвести до нього облогове спорядження було не можливо. Щоб це виправити, ассирійці збудували масивний пандус, що складається з невеликих валунів вагою близько 6,5 кілограма. Його початок знаходився приблизно за 80 метрів від стін, а джерелом каменю послужив скельний масив неподалік міста. Від каменоломні до місця будівництва матеріал передавали ланцюжком: за розрахунками істориків, чотири ланцюги з людей, які працювали позмінно цілодобово, переміщали на день по 160 тисяч каменів, оскільки облогу треба було завершити якнайшвидше.

Робочою силою, швидше за все, служили військовополонені та місцеве населення. Будівельників захищали великі щити, які безперервно підсували вперед у міру будівництва. Коли ворожі стіни були дуже близько, робітникам довелося додатково використовувати й індивідуальні L-подібні щити, аналогічні тим, які були у ассирійських воїнів.

Нарешті, коли пандус добудували впритул до стіни, ассирійці підвісили таран, розбили стіни, захопили та пограбували місто, а мешканців – поневолили.





ІНШІ НОВИНИ