Вчені передбачили багатометрове підвищення рівня Світового океану

Танення антарктичного крижаного покриву за нинішніх тенденцій глобального потепління може призвести до підвищення рівня Світового океану на п’ять метрів до 3000 року. Такого висновку дійшли вчені з Японії. Прогнози до кінця поточного сторіччя скромніші — від нуля до тридцяти сантиметрів. Результати дослідження опубліковані у журналі Journal of Glaciology.

Один із визнаних наслідків глобального потепління — підвищення рівня Світового океану через танення та відступ крижаних щитів та льодовиків Землі. Дослідники з Університету Хоккайдо, Токійського університету та Японського агентства з морських наук та технологій Землі вивчили довгострокову перспективу танення антарктичного крижаного щита в умовах глобального потепління.

Робота стала частиною великої міжнародної ініціативи щодо взаємного порівняння пов’язаних моделей останнього покоління для оцінки впливу глобального потепління на льодовикові щити Антарктиди та Гренландії (ISMIP6), висунутої у процесі підготовки Шостої оцінної доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕК).

Автори використали модель крижаного покриву SICOPOLIS (SImulation COde for POLythermal Ice Sheets). Загалом в ініціативі ISMIP6 розглядаються чотирнадцять сценаріїв неослабного потепління та три варіанти зменшення викидів. Для того, щоб провести порівняння, для всіх моделей прийняті однакові вихідні умови. Також умовно передбачається, що після 2100 року світові кліматичні характеристики залишаться постійними.

Вчені проаналізували сценарії загальної зміни маси льодовикового покриву на всьому антарктичному континенті та в окремих його регіонах з урахуванням різних факторів на період до 3000 року.

Результати моделювання показали, що при неослабному потеплінні внесок антарктичного крижаного покриву у підвищення рівня моря до 2100 може досягти тридцяти сантиметрів, а до кінця тисячоліття — 5,4 метра. При скороченні викидів парникових газів ці цифри, за оцінками дослідників, становитимуть відповідно три сантиметри та 0,32 метри.

“Наше дослідження ясно демонструє, що вплив зміни клімату на антарктичний крижаний щит простягається далеко за межі XXI століття, і найсерйозніші наслідки у вигляді багатометрового внеску у підвищення рівня моря, ймовірно, виявляться значно пізніше”, – наводяться в прес-релізі Університету Хоккайдо слова провідного автора статті доктора Крістофера Чемберса з Інституту низьких температур.

Основним фактором ризику дослідники вважають можливість обвалення в морі крижаного щита Західної Антарктиди, що спирається на основу, що знаходиться значно нижче за рівень моря.

Надалі автори планують продовжити роботу з моделювання крижаного покриву в Антарктиці та інших регіонах Землі на основі реалістичних кліматичних сценаріїв.





ІНШІ НОВИНИ