Екологічна катастрофа пройшла “точку неповернення” у 2014 році

Дослідники клімату попереджають, що екстремальна спека в океанах Землі пройшла “точку неповернення” ще в 2014 роцы, повідомляє The Guardian.

Це новий доказ, який підкреслює наш шлях до кліматичної катастрофи – чи, скоріше, те, що ми вже живемо у цій катастрофі.

“Використовуючи цей захід екстремальності, ми показали, що зміна клімату – це не щось невизначене, що може статися у віддаленому майбутньому – це історичний факт, який уже стався”, – сказав The Guardian Кайл Ван Хоутан, дослідник з Акваріуму Монтерей-Бей та співавтор нового дослідження, опублікованого у журналі PLOS Climate.

“Екстремальна зміна клімату вже тут, вона в океані, а океан лежить в основі всього життя на Землі”, – попередив він.

Ван Хоутан та його колеги вивчили температурні дані, зареєстровані з 1920 до 2019 року. До 2015 року температура перевищила свій 50-річний рекордний максимум, що дослідники називають “точкою неповернення”.

“Для глобального океану 2014 став першим роком, що перевищив 50-відсотковий поріг, коли екстремальна спека стає “нормальною”, при цьому Південно-Атлантичний (1998) та Індійський (2007) басейни подолали цей бар’єр раніше”, – пишуть дослідники у своїй роботі.

А 1998 рік був 24 роки тому – це вражаюче, – сказав Ван Хоутан в інтерв’ю The Guardian.

Першими дикими тваринами, які справді відчули тиск, стали такі види, як омари та морські гребінці в районах біля північно-східного узбережжя США та Канади. Фактично, лише на Алясці 14 рибних господарств уже оголошено федеральними катастрофами.

Дослідження малює катастрофічну картину і має бути попередженням про те, що ще попереду.

“Океани мають вирішальне значення для розуміння зміни клімату”, – сказав професор Університету Сент-Томас Джон Абрахам. “Вони покривають близько 70 відсотків поверхні планети та поглинають понад 90 відсотків тепла від глобального потепління”.





ІНШІ НОВИНИ