Вчені визначили, що льодовики Гренландії тануть знизу нагору

Протягом останніх семи років наукова група з Кембриджського університету вивчала озера з талою водою, розташовані на вершині крижаного покриву Гренландії. Останні результати показують, що вода проникає всередину льоду через тріщини, викликаючи танення знизу нагору.

Здається, природа збожеволіла! Як же лід може танути знизу нагору?

В рамках роботи вчені намагалися більше дізнатися про те, як стікає тала вода, і що змушує цей процес відбуватися так швидко. Сьогодні озера з талою водою утворюються на поверхні льоду щоліта, оскільки крижаний покрив піддається вищим температурам.

Вчені відзначають, що раніше при вивченні базального танення крижаних покривів та льодовиків вони розглядали такі джерела тепла, як тертя, геотермальна енергія, приховане тепло, що виділяється під час замерзання води. Однак раніше вони ніколи не звертали увагу на тепло, що виділяється талою водою. “У воді, яка утворюється на поверхні, зберігається багато гравітаційної енергії, і коли вона стікає, енергія повинна кудись йти”, – пишуть автори.

Вивчення умов на дні крижаного покриву виявилося складною справою, але вчені використовували метод, званий фазочутливим радіоехо-зондуванням, який дозволив їм виміряти швидкість танення біля льодовика. Було виявлено, що деякі з цих швидкостей такі ж високі, як і на поверхні, незважаючи на те, що поверхня освітлюється сонячним світлом, а основа ні.

Щоб зрозуміти причини цього, автори дослідження підрахували кількість талої води, що стікає на дно льодовика, яке, на їхню думку, становило цілих 82 мільйони кубометрів щодня протягом літа 2014 року. За словами команди, потужність, що виробляється такою кількістю води, можна порівняти з потужністю, що виробляється найбільшою у світі гідроелектростанцією на греблі «Три ущелини» в Китаї.

Якщо говорити про потужність, яка прикладається до всього крижаного покриву в розпал літа (майже мільйон квадратних кілометрів), то вона виробляє більше гідроенергії, ніж десять найбільших гідроелектростанцій світу разом узятих! Дослідники вважають, що цей ефект, який не був врахований у вкладі крижаного покриву у підвищенні рівня моря, може лише посилюватись у міру того, як планета продовжує нагріватися.





ІНШІ НОВИНИ