Вчені: забруднення Землі пластиком до 2060 може потроїтися

Забруднення планети Земля пластиком може потроїтися до 2060 року. З такою заявою виступили експерти Організації економічного співробітництва та розвитку. За їхніми даними, до цього терміну щорічне виробництво пластику досягне 1,2 млрд. на рік, а сміття – 1 млрд. на рік. Навіть у разі вживання жорстких заходів щодо обмеження попиту та покращення технологій переробки, його виробництво збільшиться у найближчі 40 років, йдеться у повідомленні. Проте заходи, що вживаються, тим не менше, здатні збільшити частку переробки пластику з 12 до 40%.

“Забруднення пластиком – один з найважливіших екологічних викликів 21 століття, що впливає на масштабне руйнування екосистем та людського здоров’я”, – заявив Матіас Корманн, голова організації.

Починаючи з 1950-х років на планеті вироблено приблизно 8,3 млрд тонн пластику, понад 60% було викинуто на звалища, спалено чи викинуто у річки та океани. У 2019 році у світі було використано 460 млн тонн пластику, що вдвічі більше, ніж двадцятьма роками раніше.

Європейські поля, які використовують для ведення сільського господарства, є найбільшим у світі резервуаром частинок мікропластику. Такого висновку дійшли раніше вчені з Університету Кардіффа у статті, опублікованій у журналі Environmental Pollution. Вони оцінили, що від 31 до 42 тис. тонн мікропластику щорічно викидається на поля Європи, що не йде в жодне порівняння з обсягами, що забруднюють світовий океан.





ІНШІ НОВИНИ