Вчені заявили про повне зникнення Аральського моря

Аральське море і його залишки повністю зникли.

Як пишуть зарубіжні ЗМІ з посиланням на публікації вчених, про це говорять проаналізовані за минулий рік фотографії.

На думку дослідників, це море, ймовірно, не відновиться навіть за кілька найближчих століть.

На фотографії, зробленій за допомогою супутника Proba-V 15 червня 2018 року, відображене те, що залишилося від Аральського моря.

При цьому зауважимо, що ще на початку 1960-х Аральське море займало площу 68 тисяч км2, входячи до п’ятірки найбільших озер світу. З тих пір воно майже повністю висохло. Зараз на місці Аральського моря залишилися залишкові солонуваті озера, які займають площу всього близько 8 тисяч км2.

Нагадаємо, згідно з проектом держкомітету з охорони природи Узбекистану, на дні пересохлого озера до 2030 року буде висаджено понад 1 млн гектарів лісового масиву.

Довідка. Аральське море – солона безстічна водойма на стику Казахстану і Узбекистану, четверте за величиною озером світу до 1960 року минулого століття. Однак через забір води з річок Амудар’я і Сирдар’я водойма поступово втрачала свої обсяги, розділившись в 1989 році на Північне (Мале) і Південне (Велике) Аральське море. Вже до 2003 року площа поверхні озера склала 25% початкової, обсяг води – близько 10%, рівень води знизився на 22 м відносно вихідного до 31 м. Згідно з останнім вердиктом вчених, Аральське море не може бути відновлено.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ