У найспекотнішому місці землі утворилося тимчасове озеро

Озеро завдовжки 16 кілометрів утворилася в Долині Смерті після рясних опадів у Південній Каліфорнії: їх кількість в цьому регіоні 5 і 6 березня склала 2,2 сантиметра – майже в три рази більше, ніж середній показник за березень.

Долина Смерті (Death Valley) вважається найспекотнішим і сухим місцем в Північній Америці. Рекордні опади або великі водойми тут надзвичайно рідкісне явище. Однак це все ж таки трапляється, кожен раз вражаючи дослідників і мандрівників. Так, після сильного шторму, що обрушився на пустелю дощем і зниженням температури по всій Південній Каліфорнії, фотограф Елліот МакГакен (Elliott McGucken) в спробі дістатися до басейну Бадуотер натрапив на гігантське озеро.

«Це почуття зі світу сюрреалізму – побачити так багато води в найбільш сухому місці на Землі. Іронічно, що через це я так і не зміг спуститися в басейн Бадуотер, але думаю, ці знімки представляють велику цінність », – розповідає МакГакен, який опублікував фотографії в своєму інстаграмі.

Озеро знаходиться близько Солт-Крика – східній області національного парку. На знімках зображено тимчасове озеро завдовжки 16 кілометрів з хребтом Панамінт на задньому плані: щоб в цьому неймовірно посушливому місці з’явилося озеро, насправді, потрібно не так багато води.

© Elliott McGucken

© Elliott McGucken

За словами метеоролога Кріса Дольче, оскільки вода важко вбирається в умовах пустелі, навіть помірні опади можуть викликати повені в Долині Смерті. Раптова повінь може відбутися навіть там, де не було дощу, – зазвичай сухі струмки або балки можуть бути затоплені через опади вище за течією. Долина Смерті знаходиться в Східній Каліфорнії, і в літню пору це може бути одним з найспекотніших місць в світі.

© Elliott McGucken

П’ятнадцятого липня 1972 року тут була зафіксована найвища природна температура земної поверхні – 93,9 градуса Цельсія. І за останні два роки тут також був задокументований найспекотніший місяць за всю історію спостережень. Крім того, це також найбільш сухе місце в усій Північній Америці: зазвичай за рік тут випадає лише 60 міліметрів опадів. 

Однак бувають і винятки: наприклад, кількість опадів в цьому регіоні 5 і 6 березня склало 2,2 сантиметра – майже в три рази більше, ніж звичайний середній показник за весь березень. Незважаючи на свою назву, в Долині Смерті зберігається велика різноманітність життя: при рідкісних зливах розпускаються польові квіти, а тимчасові оазиси стають будинком для дрібної риби і притулком для людей і диких звірів.





ІНШІ НОВИНИ