У Китаї знайшли найдавнішого морського монстра

У Китаї виявили скам’янілості морського «монстра», який жив 518 мільйонів років тому.

Істота володіла досить незвичайним зовнішнім виглядом – так, її пащу оточувало майже два десятка волохатих щупалець, але пересуватися самостійно вона не могла.

Новий вид назвали Daihua sanqiong. Вчені відзначили, що, можливо, це загублена ланка в еволюції ранніх багатоклітинних, повідомляє Current Biology.

Вважається, що живий світ планети почав бурхливо розвиватися під час «кембрійського вибуху» 540-520 мільйонів років тому. Тоді з’явилися перші ракоподібні, молюски, голкошкірі, медузи, черви, гребневики і інші види.

Але вчені до цих пір не дуже добре уявляють, як виглядали перші багатоклітинні істоти.

Вважається, що вони були схожі на сучасні губки і були дуже примітивними. Їх тіла складалися всього з двох шарів і отримували поживні речовини (мікроби і планктон), фільтруючи океанську воду.

Але Daihua sanqiong не вписуються в цю теорію. Вона володіє загальними рисами як з губками, так і з іншими мешканцями древніх морів – реброплавами.

Вчені спробували знайти місце цієї істоти в еволюційному древі і прийшли до висновку, що доведеться перебудовувати увесь відомий «родовід» перших багатоклітинних.
Згідно з новими даними, дивний «монстр» мав багато спільного з предками реброплавів, які вважаються найдавнішими тваринами на Землі.

Вони з’явилися ще до «кембрійського» вибуху і спочатку вели нерухомий спосіб життя. Але в ході еволюції вони втратили більшу частину своїх щупалець і скелета, обзавелися довгими «гребенями» для плавання і освоїли хижий спосіб життя.

Вчені зробили висновок, що жодну теорію про походження складних форм життя не можна вважати абсолютно достовірною – еволюція йшла більш складними шляхами, ніж ми можемо собі уявити.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ