Всередині 1000-річної статуї Будди знайшли таємне послання (фото)

Голландські вчені вивчили тисячолітню статую Будди, привезену з Китаю.

В результаті комп’ютерної томографії стало ясно, що артефакт XI або XII століть приховує під своєю оболонкою муміфіковані останки буддійського майстра.

Про те, що всередині статуї знаходяться людські останки фахівці здогадувались давно, але те, що вони побачили там – дійсно вражає.

На місці видалених внутрішніх органів виявили клаптики паперу зі старовинними китайськими ієрогліфами. Як відомо, китайські буддисти негативно ставляться до таких досліджень вчених, так як вважають, що вони погано поводяться з святинею святих.

У 1966 році один з голландських колекціонерів, вирішив реставрувати золоту статую Будди, так як на ній з’явилися тріщини і відколи. Після зняття постаменту, він побачив, щось дуже дивне – незрозумілий об’єкт обмотаний чимось на зразок древнього бинта. Так само він виявив дві подушки і сувій між ними. У записці було сказано, що це тіло майстра Лю Цюаня- освіченого ченця. Лю Цюань був керівником китайської школи медитації. А сувій підтверджував те, що майстер отримав вищу освіту – досяг нірвани. Звичайно сам реставратор не повірив записці. У нього був вибір: або ж розламати статую і переконатися в правильності написаного в записці, або ж пошкодувати її та вберегти цілісність реліквії, і вибрати тонкі методи вивчення. У підсумку він вирішив помістити предмет в місцеву клініку.

Лише в 2013 році вдалося провести повноцінні дослідження. Тоді мумію вирішили помістити всередину комп’ютерного томографа. Такого ж, яким комплексно діагностують живих людей.

Мумія побувала на двох різних томографах. Перший був у Мангеймі. Потім проводилась експертиза в голландському місті Амерсфорт. Європейським ученим хотілося особисто переконатися, що всередині статуї справжня людина. На щастя, вона повністю помістилася в томограф. Після дослідження апарат видав чіткий знімок, на якому було видно людський скелет і людський череп.

Тіло було поховано в позі лотоса. Після цього у реставратора не залишилося сумнівів у тому, що записка була правдивою і це був насправді монах, якого замурували дві тисячі років назад. Але на цьому сюрпризи не закінчилися. Усередині статуї виявили ще дещо. Спочатку фахівцям здалося, що вони дивляться на фрагменти легеневої тканини, але з’ясувалося, що це були дрібні частини паперу з фразами з китайських текстів.

Що це за тексти, сказати поки не можна: папір не можна витягти, оскільки мумія дуже крихка.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ