У печері на заході Англії знайшли іржавий меч тамплієрів

Житель графства Шропшир (захід Англії) Марк Лоутон під час екскурсії виявив іржавий меч, який виявився давнім артефактом ордена тамплієрів.

Повідомляється, що тридцять років тому Лоутон вирішив оглянути печеру Кейнтон. Це 700-річний підземний храм, створений тамплієрами або для релігійних обрядів, або для зберігання скарбів.

Вхід в печеру виглядає як «кроляча нора», але всередині ховаються просторі приміщення, вирубані в піщанику, з арками, колонами, проходами і галереями.

Храм знаходиться на приватній території, і в 2012 році власник, втомившись від незліченних відвідувачів, закрив до нього доступ. Але в кінці 1980-х років туди ще міг потрапити будь-хто.

Цією можливістю скористався і Лоутон. Оглядаючи пам’ятку, він побачив вкритий іржею клинок і, не підозрюючи про його істинну цінність, прихопив з собою як сувенір, повідомляє The Daily Mail.

У той час чоловік викладав в школі-інтернаті і взяв меч в майстерню, щоб показати учням.

«Я залишив його на ніч, і медперсонал дозволив хлопцям спробувати «почистити» його як приємний сюрприз для мене – звідси сліди від напилка і лаку в деяких місцях», – розповів він.

Після такого «сюрпризу» Лоутон забрав меч додому і довгий час зберігав на підвіконні.

Правда відкрилася лише після того, як він показав виріб місцевим аукціоністам для оцінки.

Виявилося, що артефакт відноситься до XIII століття. В ті часи єдиними людьми, яким дозволялося носити зброю, були лицарі.

Експерти звернули увагу, що руків’я меча виконане в формі хреста: з прямою поперечиною, перпендикулярною лезу.

З урахуванням цього факту, а також місця знаходження клинка, можна припустити, що колись він належав тамплієрам – хрест нагадував лицарям-храмовникам про обітниці, які вони поклялися дотримуватися.

Археологи мають намір провести додаткові дослідження, щоб встановити, як меч виявився в печері.

 





ІНШІ НОВИНИ