Розкрито таємницю зниклого острова в Аравійському морі

Острів Залзала Кох, або Гора землетрусу, розташований в Аравійському морі, припинив своє існування – про це стало відомо завдяки новітнім супутниковим знімкам.

Його історія виявилася порівняно короткою. У 2013 році в Пакистані сталися підземні поштовхи потужністю 7,7 балів, в результаті яких загинули понад 800 осіб.

Коли сейсмічна активність припинилася, жителі прибережних поселень помітили ділянку суші, яка виступила з морських хвиль.

Дослідження показали, що його «народив» підводний грязьовий вулкан, повідомляє Science Alert.

Грязьові вулкани суттєво відрізняються від звичайних. Під час «вивержень» суспензія з грязьових мас і газів, іноді змішаних з нафтою або водою, просочується крізь тріщини в земній поверхні.

Вони зустрічаються в багатьох частинах планети і, як правило, не перевищують одного-двох метрів у висоту. Біля узбережжя Пакистану їх особливо багато, так як там розташований стик Арабської і Євразійської тектонічних плит.

Арабська плита повільно занурюється під Євразійську, через що в зоні розлому починають накопичуватися м’які глинисті відкладення. Тиск в глибинних породах також зростає.

За словами експертів, в певний момент натиск підземних рідин зростає до такого ступеня, що руйнує вищезалягаючі породи, і бруд і гази вириваються назовні.

Саме це сталося в Гвадарскій затоці Аравійського моря 24 вересня 2013 року. Гора вивержених порід піднялася на 20 метрів над рівнем моря. Вона виявилася настільки великою, що її було видно з космосу.

Але породи відрізнялися м’яким складом, і тому були схильними до швидкої ерозії.

Менш ніж через два місяці після появи острова його площа почала зменшуватись.

До кінця 2016 року ділянку суші почало повністю затоплювати під час припливів, хоча при низькому рівні моря вона як і раніше виступала з води.

27 квітня 2019 року Залзала Кох вже ледь виднівся на супутникових знімках, а до сьогоднішнього дня взагалі зник.

Вчені відзначають, що острів може знову піднятися (таке вже траплялося, наприклад, зі східним островом Малан), але висловили надію, що це відбудеться не в результаті руйнівного катаклізму.





ІНШІ НОВИНИ