Вчені показали відео з «проклятого корабля»

Аквалангісти зняли на відео затонулий корабель Terror, який безслідно зник під час арктичної експедиції 1845 року.

HMS Terror був спущений на воду в 1813 році, і пережив багато славних моментів під час англо-американської війни за незалежність США 1812-1815 років. Але потім корабель стали регулярно переслідувати невдачі. У 1828 році він сів на мілину біля Лісабона, а в 1837 — ледь не потонув від зіткнення з айсбергом. Однак, судно було обрано контрадміралом Джоном Франкліном для участі в полярній експедиції.

Метою експедиції було вивчення Північно-Західного проходу — морський шлях через Північний Льодовитий океан через Канадський Арктичний архіпелаг. Кораблі Terror і Erebus вийшли у подорож 19 травня 1845 року і незабаром зникли: востаннє експедицію бачили в серпні того ж року. Як пізніше з’ясували в процесі пошукових робіт, кораблі були затерті льодами і покинуті екіпажем. А всі 129 членів експедиції загинули від голоду, холоду, канібалізму і вірусу правця.

Пошуки «проклятого корабля» тривалий час ні до чого не приводили. Але у вересні 2016 року фахівці організації Arctic Research Foundation заявили про виявлення Terror. А через три роки за допомогою підводного безпілотника з камерою вдалося обстежити корабель.

Апарат зняв на відео майже всю нижню палубу і проник до каюти, де моряки відпочивали та вживали їжу. Завдяки холодній воді і практично повній відсутності сонячного світла корабель прекрасно зберігся. «Таке враження, ніби екіпаж покинув корабель зовсім недавно», — діляться враженнями вчені.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ