У Швеції відновили вигляд людини, яку стратили 8000 років тому

Шведські вчені відновили зовнішність чоловіка, який жив вісім тисяч років тому. Його череп, а також останки ще 11 людей кам’яного віку (10 дорослих і одного немовляти) виявили на дні висохлого озера в 2012 році, повідомляє Live Science.

Дослідники звернули увагу, що серед кісток лежали і загострені кілки – можливо, атрибути кари. Лише у одного черепа збереглася нижня щелепа. Його і вибрав судмедексперт Оскар Нільссон для 3D-реконструкції. У своєму дослідженні він також використовував дані генетичного аналізу. В результаті йому вдалося створити бюст блакитноокого, темноволосого і білошкірого чоловіка у віці близько 50 років.

Нільссон не хотів пошкодити древній череп, тому він зробив КТ (комп’ютерну томографію) зразка і використовував ці дані для друку 3D-копії з вінілу. Потім він проаналізував череп за допомогою криміналістичних методів і визначив приблизні вагу, ріст і етнічну приналежність його власника.

Вчений дійшов висновку, що ця людина була з групи мисливців і збирачів, і її предками були племена, які прийшли до Скандинавії з півночі і сходу, а також з півдня близько 2000 років тому.

В ході свого дослідження Нільссон припустив, що чоловік одягався в шкуру дикого кабана, і у нього було коротке волосся, обрізане шматком кременю. Відзначимо, що це не перший «портрет» древньої людини, виконаний Нільссоном. Він також відновив обличчя древньої королеви Вари, чиї останки були знайдені в Перу, і 18-річної дівчини кам’яного віку з Греції.





ІНШІ НОВИНИ