У аравійській пустелі знайшли людські сліди віком 120 тисяч років

У пустелі Нефуд на території північної Саудівської Аравії виявили сліди людини, залишені 120 тисяч років тому. На думку вчених, група Homo sapiens ненадовго зупинилася біля озера, щоб напитися і поповнити запаси. Ймовірно, вони йшли на полювання, оскільки в той час на Аравійському півострові в достатку водилися верблюди, буйволи і слони, повідомляє Science Advanced.

В наші дні півострів покритий посушливими пустелями, негостинними і для людей, і для тварин. Але в епоху між льодовиками місцевий клімат був набагато більш вологим, і пустелі перетворювалися в обширні луги з прісноводними озерами та річками.

Сліди були знайдені завдяки ерозії, яка зруйнувала верхній шар відкладень на місці стародавнього озера АЛАТАР (в перекладі з арабської – «слід»). Вчені помітили сотні відбитків, сім з яких впевнено ідентифікували як людські. Судячи по розташуванню, їх залишила група з двох-трьох чоловік, які подорожують разом.

«Ми знаємо, що люди відвідували це озеро в той самий час, що і тварини, і, що незвично для цього району, тут немає кам’яних знарядь», – зазначили автори дослідження.

Відсутність артефактів вказує на те, що наші предки не влаштовували в цьому місці довготривалих поселень, а лише робили коротку зупинку в дорозі. На думку вчених, вони могли полювати на слонів – гігантські ссавці вимерли в сусідньому регіоні Левант (східна частина Середземного моря) ще 400 тисяч років тому, але на Аравійському півострові, ймовірно, вижили завдяки рясним джерелам прісної води і зелені.

Дослідники відзначили, що найдавніші сліди людської діяльності за межами Африки датуються 210-180 тисячами років тому, і знаходили їх у південній Греції і Леванті. Нові знахідки допомагають краще зрозуміти, як наші предки розселялися з «колиски человечеств» по ​​різних континентах.





ІНШІ НОВИНИ