Вчені заявили про глобальну катастрофу в Азії через кліматичні зміни

Вчені зі Швейцарії та Китаю провели масштабне дослідження і встановили, що через глобальне потепління на планеті найближчим часом може відбутися масштабна повінь в Азії. Вчені підкреслили, що зараз зі стрімкою швидкістю тануть льодовики на гірських хребтах Азії, через що різко підвищується загроза повені.

За їх словами, вже в найближчому майбутньому з’являться кілька вогнищ ризику, в тому числі і в транскордонних регіонах Паміру і Гімалаїв. Протягом наступних трьох десятиліть у багатьох регіонах Азії прогнозуються масштабні повені. Вчені закликали владу азіатських країн вже зараз вибудувати перспективні, довгострокові і спільні підходи до загрози, що насувається, щоб мінімізувати наслідки.

«Гіндукуш-Гімалаї, Тибетське плато і навколишні гірські хребти широко відомі як Третій полюс Землі. У зв’язку з глобальним потеплінням широко поширене і прискорене танення льодовиків на більшій частині регіону мало відношення до того, що швидко розширюються і утворюються нові льодовикові озера», – пояснили фахівці. За їх словами, такі повені відбуваються раптово, і вони можуть знищити навіть великі населені пункти, причому в радіусі сотень кілометрів нижче за течією.





ІНШІ НОВИНИ