Українці генетично близькі з хорватами та поляками: результати масштабного дослідження

Українці мають схожі ДНК із жителями сусідніх країн.

Про це в інтерв’ю ІА Вголос сказала доктор біологічних наук, професор, доцент кафедри генетики та цитології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Ольга Утєвська.

“Європейське положення України обумовлює переважну присутність у мітохондріальному генофонді українців західноєвропейських гаплогруп. Їх загальна частка становить понад 98%. Тоді як африканські та східноєвроазійські гаплогрупи зустрічаються з мінімальними частотами 1% та відповідно 0,14%. Області генетичної схожості українців за маркерами мітохондріальної ДНК охоплюють території Польщі, Німеччини та інших країн Балтійського та Північного морів, зокрема і Західну Скандинавію та Британські острови.

Також цікаво, що 20% мітохондріальної ДНК властиві лише українцям та рідко розповсюджуються на інші території. 25% українських мінотипів відноситься до головного географічного кластеру, широко поширеного у межах Європи, 9% мінотипів поширені серед слов’янських народів (південних білорусів та східних поляків). Близько 6,7% мітохондріального генофонду українців показує спорідненість з північноєвропейськими фіно-мовними популяціями, незначні 2-3% поєднують нас із західно-сибірськими та північно-кавказькими народами”, – пояснила науковець.

Компоненти аутосомного генофонду українців:

  • 75% – європейські
  • 20% – близькосхідний
  • 0,3% – сибірський
  • 2% – південноазійський.

“За складом Y-хромосоми українці генетично близькі до народів слов’ян, тобто це обмежується Центрально-східними регіонами Європи. Усі східні, західні, північні та південні слов’яни – генетично схожі, у нас спільна мовно-лінгвістична група. Українці генетично найбільш схожі до білорусів Полісся. Особливо це стосується жителів Рівненської та Житомирської областей. Тобто якщо трактувати не етнічно, а територіально, то білоруси Полісся – по суті це такі самі українці. Мабуть, це не політкоректно, але десь так і є. Щодо північних та центральних білорусів, то вони вже мають більшу схожість до поляків та жителів північного заходу європейської частини Росії.

Далі близькі – словенці, хорвати, словаки, східні поляки, північні та центральні білоруси. Є у нас і спільність із жителями південно-західних областей європейської частини Росії”, – наголосила вчена.




НЕ ПРОПУСТИ



ІНШІ НОВИНИ