Вчені розкрили одну з головних таємниць людства

Група археологів з Канади зробили сенсаційну заяву про призначення знаменитих і таємничих геогліфів на плато Наска в Перу.

На думку вчених, малюнки на плато виконували роль придорожніх храмів, призначених для молитов подорожніми.

Завісу таємниці змогли відкрити завдяки використанню дронів – вони допомогли скласти докладну карту місцевості в деталях. Зіставивши отримані знімки з результатами розкопок, вчені прийшли до висновку, що більшу частину борозен залишили люди (коней у індіанців не було) багато століть назад.

З’ясувалося, що більшість геогліфів розташована поруч з дорогами або великими поселеннями людей. Найчастіше вони були розташовані в тих точках, де знаходилися найважливіші виходи і входи в ущелині Сіуас.

Малюнки на плато Наска схожі за своїм зображенням на візерунки, якими покриті багато ритуальних керамічних посудин і деякі тканини стародавніх інків та інших індіанців Перу. До того ж, уламки подібного посуду, а також інших релігійних артефактів Бікуліс і його колеги знайшли поруч з цими геогліфами.

Загадкові відмітини, залишені на перехрестях древніх доріг, могли служити своєрідними “дорожніми каплицями” для стародавніх індійців, які бажали безпечно досягти мети своєї подорожі.

“Стародавні гірські тракти і геогліфи – два найпомітніших рукотворних об’єкта в Андах. Вони розташовані поруч один з одним, і чомусь ніхто раніше не цікавився тим, як вони можуть бути пов’язані між собою. Наше припущення ґрунтується на тому, що ці малюнки були своєрідними “каплицями”, де мандрівники читали молитви в дорогу”, – заявив Пітер Бікуліс з університету Торонто (Канада).

Джерело





ІНШІ НОВИНИ