Вчені назвали причину аномальної міграції магнітного полюса Землі

Магнітне поле захищає Землю від сонячної радіації. Без нього на планеті не залишилося б ні атмосфери, ні океанів.

Але це поле не статичне. Північний магнітний полюс (який не збігається з географічним) щороку переміщується приблизно на 50 кілометрів.

Нове дослідження встановлює причину таких різких змін і дозволяє вченим прогнозувати подальший рух, повідомляє Business Insider.

Відомо, що магнітне поле існує завдяки рідкому нікелю і залізу в зовнішньому ядрі Землі. Воно може ставати могутнішим або слабшати, в залежності від процесів, що протікають в надрах.

Періодичні або випадкові зміни в циркуляції рідкого металу можуть впливати на міграцію Північного магнітного полюса і навіть викликати його різке зміщення.

Геофізики Жюльєн Обер і Крістофер Фінлі виявили, що в ядрі є «кишені» рідкого заліза, яке набагато тепліші і легші, ніж навколишня рідина.

Якщо різниця між гарячими і більш холодними потоками досить велика, розпечена рідина швидко піднімається до поверхні.

Цей рух викликає магнітні хвилі, які впливають на поверхню ядра. Даний процес і є причиною геомагнітних ривків.

Зміна місця розташування Північного магнітного полюса спотворює точність компасів, GPS і навігаційних систем на кораблях і літаках.

Експерти періодично коригують дані, але в останні роки рух полюса став таким швидким, що дану операцію доводиться виконувати все частіше.

Південний магнітний полюс знаходиться у відносній стабільності і зміщується не більше ніж на 10 кілометрів на рік.

Дослідження показали, що в давнину магнітні полюси Землі повністю помінялися місцями. Катаклізм стався 780 000 років тому. Тоді потужність магнітного поля впала на 30%.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ