В Україні виявили небезпечних американських раків

За словами вчених, в деяких українських водоймах виявили американських раків, які можуть бути носіями ракової чуми.

В Одеській області на українській ділянці Дунаю виявили новий інвазивний вид – американський смугастий рак.

За словами старшого наукового співробітника Одеського центру Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії Сергія Кудряшова, цей вид ракоподібних виявили в березні 2019 року в районі Кілії, Ізмаїла, а також в протоці Репіда, що з’єднує річку Дунай з озером Кугурлуй.

Батьківщиною американського смугастого раку є східне узбережжя Північної Америки, а в Європі цей вид з’явився більш ста років тому.

Основними відмінностями смугастого раку від інших видів раків є надзвичайно твердий карапакс (спинна частина панцира) з потужними клешнями, забезпеченими хітиновими горбками. Впізнати його можна і по світлим червоно-коричневим смугам на черевній частині тіла.

Американський смугастий рак може бути переносником дуже небезпечного захворювання раків – чуми.

До того ж, будучи досить конкурентоспроможними з іншими видами, більш витривалими і пристосованими до різних умов, в тому числі до дефіциту кисню і забруднення водойм, американський смугастий рак може витісняти місцевих раків. В результаті там, де він з’являється, зникають цінні види аборигенних раків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ