Чому «Мона Ліза» залишилася незавершеною: вченим вдалося розгадати загадку да Вінчі

Портрет Леонардо да Вінчі, зроблений в останні місяці його життя, вказав на розгадку однієї з головних таємниць в історії мистецтва.

Вважається, що художник так і не встиг завершити картину «Мона Ліза», над якою працював протягом чотирьох років. Про це пише в своїх спогадах його сучасник Джорджо Вазарі.

Історики давно припускали, що на схилі віку да Вінчі страждав від важких захворювань.

Найпоширеніша теорія свідчила: він переніс інсульт, наслідком якого став частковий параліч кінцівок.

Італійські дослідники запропонували свій варіант розвитку подій. Вони вивчили малюнок ломбардного художника Джованні Амброджо Фініо, що зображає похилого да Вінчі.

Можна побачити, що права рука майстра розташована під прямим кутом до тулуба і закутана в складки одягу, як в перев’язь. Великий, вказівний і середній палець витягнуті, а безіменний і мізинець підібгані.

Експерти заявили, що такий стан – практично неможливий після інсульту – хворі, як правило, тримають кулаки повністю стислими. Крім того, немає жодних вказівок на порушення міміки, типові для подібного діагнозу.

Але поза да Вінчі характерна для паралічу ліктьового нерва. Люди похилого віку часто отримують такі травми внаслідок падінь.

Вчені припустили, що художник, ймовірно, втратив свідомість і пошкодив руку. Це пояснює, чому він зберігав ясний розум і активність аж до самої смерті (що у нього навряд чи вийшло б після інсульту), але більше не міг повноцінно працювати над картинами.

Відомо, що да Вінчі був амбідекстром, тобто однаково добре володів обома руками. Але багато дослідників вважають, що для живопису він користувався переважно правою.

Теорію підтверджують і історичні свідоцтва. Так, в 1517 році (за два роки до смерті да Вінчі) художника відвідав Антоніо де Беатіс, помічник кардинала Луїджі Арагонского. Він залишив у своєму щоденнику такий запис:

«Частковий параліч скалічив його праву руку. І хоча месер Леонардо більше не може малювати у властивій йому манері, він все ще може працювати і вчити інших».

На думку авторів дослідження, Леонардо да Вінчі отримав травму руки імовірно в 1505 році. До цього моменту він славився не тільки майстерністю художника, а й надзвичайною фізичною силою: за спогадами сучасників, однією рукою гнув залізні підкови і кільця дверних молотків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ