У стародавніх людей знайшли складні технології

Вчені Інституту Вейцмана в Ізраїлі з’ясували, що стародавні люди не тільки вміли користуватися вогнем, а й розробили складні технології з його застосуванням для виготовлення інструментів. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті інституту.

Дослідники проаналізували зразки кременю, знайдені в околицях печери Кесем, де древні люди, що жили 200-420 тисяч років тому, створювали знаряддя праці через розколювання каменів. Фахівці хотіли з’ясувати, чи могли жителі печери використовувати вогонь для попереднього загартовування кременю. Для цього вони піддали зразки нагріванню до різних температур і охолоджували їх, після чого вивчили їх хімічну і молекулярну структуру.

Виявилося, що люди використовували різні види термообробки для створення різних інструментів. Наприклад, для виготовлення каменів з гострими краями застосовувалися відносно невисокі температури (200-300 градусів Цельсія). При інтенсивному нагріванні до 600 градусів Цельсія створювалися щербини і відколи.

Учені поки не знають, яким чином древні люди здогадалися нагрівати камені до різних температур і як вони контролювали процес термообробки. Однак подібні вміння дозволили предкам людини виживати і успішно розвиватися.





ІНШІ НОВИНИ