Вчені: найбільший вулкан в світі загрожує життю на планеті

Співробітники Університету Маямі заявили, що в будь-який момент на Гавайських островах може початися виверження вулкана Мауна-Лоа. Вчені змоделювали ситуацію, при якій відбудеться це виверження, і підкреслили, що за ним піде повне вимирання більшості живих істот. Дослідники нагадали, що цей вулкан на Гаваях прокидався в 1950 і в 1984 роках, але тоді сильного виверження не було, проте кожного разу пробудження вулкана супроводжується сильними підземними поштовхами.

Фахівці нагадали, що на сьогоднішній день сейсмологи не можуть прогнозувати виверження вулканів, і в їх владі тільки вивчення сейсмічної активності в різних регіонах. На цей раз вчені вивчили сейсмічну активність на Гавайських островах за допомогою трекерів GPS і встановили, що тиск усередині вулкана зростає. Також вчені виявили велику горизонтальну тріщину на поверхні, яка з часом може розширитися і привести до сплеску магми.

Нагадаємо, раніше інші американські фахівці попереджали, що в будь-який момент може статися виверження Єллоустонському парку. Якщо це станеться, Америка повністю зникне з лиця Землі, також виверження призведе до колосальної катастрофи в інших регіонах планети.





ІНШІ НОВИНИ