Два вікінга, знайдені 1000 років тому в різних частинах Європи, виявилися родичами

Аналіз ДНК показав родинний зв’язок між двома скелетами вікінгів, знайдених різними групами археологів в різних частинах Європи. Тепер вони возз’єдналися в Датському національному музеї.

Вчені часто знаходять кістки людей тисячолітньої давності. Останнім часом дослідникам навіть вдається отримати зразки ДНК останків, але до сих пір за допомогою цього аналізу у археологів не виходило знайти родинні зв’язки між відомими скелетами людей.

Данський національний музей нещодавно отримав 150 кісток від Оксфордширського музею в Великобританії на три роки для проведення досліджень. Ці кістки знадобилися ученим через збіги в патернах ДНК зі зразками кісток, які вже були в розпорядженні датчан. Кістки ці належать вікінгам, які померли більше 1000 років тому в різних частинах континенту, але були родичами.

Один з вікінгів помер в Англії у віці 20 років в XI столітті від поранення в голову. Його поховали в братській могилі в Оксфорді. Інший помер в Данії у віці 50 років. Причина смерті його невідома, але кістки скелета мають сліди ударів. Це означає, що за життя чоловік брав участь в боях. Молодший з двох чоловіків, можливо, був убитий під час набігу вікінгів на поселення. Також у вчених є теорія, що всі скелети в братській могилі були жертвами королівського указу англійського короля Етельреда Другого, який наказав в 1002 році вбити всіх датчан в Англії.

Незважаючи на те, що аналіз ДНК показав родинний зв’язок між вікінгами, неможливо визначити їх точні відносини. Вони могли бути зведеними братами, дідусем і онуком, дядьком і племінником. У могилах воїнів немає матеріалів, які могли б дозволити провести точну дату останків і сказати, в які роки жив кожен з них. Тому не можна сказати, скільки років різниці було між ними в минулому.





ІНШІ НОВИНИ